The Tower Grove residence is composed of a series of village-like structures including the main house, an office pavilion, and guesthouse that are arranged like a necklace against the hillside and around an enclosed entry court.

Perched on the southern flank of the Santa Monica Mountains, Tower Grove sits high above the city of Los Angeles and is a stunning example of what can be achieved when there is thoughtful collaboration between architecture, interior design, and landscape design from the onset of a project. The teams’ unified vision resulted in a unique and inviting residential experience where contemporary volumes clad in warm materials nestle into the landscape, a neutral color palette is punctuated by pops of bright color, and graciously proportioned spaces open to expansive vistas.

The residence is composed of a series of village-like structures that are each sited to capture the views of the city below and the Pacific Ocean beyond. The property’s three buildings include the main house, an office pavilion, and guesthouse that are arranged like a necklace against the hillside and around an enclosed entry court. The material palette of white plaster, wood, stone, and board-formed concrete is intentionally limited; repeated both inside and out the those surfaces creates an alluring backdrop and blur the boundaries between spaces. Staggered planes of landscaped terraces, decks, and pools create distinct visual layers down and across the site pulling the gaze outward.

The early integration of design disciplines was also impactful when it came to addressing the clients’ passion for sustainability. Significant research and planning was required to seamlessly integrate the latest in green materials and technologies while keeping design paramount. Tower Grove extensively employs FSC-certified wood, photovoltaic and solar water-heating systems, a greywater recycling system, low-energy glazing, recycled materials, and native planting. The result is a contemporary home that beautifully marries form and function.

Staggered planes of landscaped terraces, decks, and pools create distinct visual layers down and across the site pulling the gaze outward.

A mature Oak tree stands in the center of the motor court. Its leaves, like the wood louvered windows on the north facade filter light throughout the day.

The office pavilion is a cube set at an angle to the main house and perched firmly on twin steel beams.

An intimate outdoor seating area with fire pit is located on the second floor amidst a green roof of native planting.

Walnut millwork enhances the open kitchen and dining area with accents of plaster, stone, steel and glass.

The great room features a floor to ceiling stone fireplace and seamlessly transition to the outdoors.

The luxurious master bathroom opens to the outside with abundant views of adjacent gardens.

Tower Grove’s soaring butterfly roof is a distinctive architectural feature and extends the length of the main residence’s primary axis. At night a warm glow illuminates the eaves and combined with the double- height glazing on the southern facade gives the building the appearance of a lantern.

Beyond its impressive form, the butterfly roof provides light and heat control throughout the day and also uniquely qualifies it to be fitted with solar panels.

Striking board-formed concrete walls frame the pool area. Like sculptural portals they link spaces.

Significant research and planning was required to seamlessly integrate the latest in green materials and technologies while keeping design paramount. The property extensively employs FSC-certified wood, photovoltaic and solar water-heating systems, a greywater recycling system, low-energy glazing, recycled materials, and native planting.

An intimate courtyard sculpture garden off of the entry hall is enclosed on four sides by stone and plaster walls and wood louvered windows. And just inside, like another piece of sculpture, a wood and iron circular staircase with open treads gracefully winds up to the second floor.

The striking butterfly roof over the main house, and the adjacent office pavilion supported by V-shaped steel structural columns are signature design elements. This vantage point is visible from the road leading up to the property and offers passersby a glimpse of what is otherwise a very private residential retreat.

The necklace of pavilions is tucked neatly into the hillside to integrate the home in to its natural surroundings. Mature trees and the use of native plantings further establish the new construction on the site.

Project Details

Project

Tower Grove Drive

Location

Los Angeles, CA

Status

Complete

KAA Services

Architecture

Landscape Architecture

Interior Design

Tim Clarke Interior Design

Lighting Design

The Ruzika Company

Press

LUXE Interiors + Design

Contact Us

Lifestyle design starts with a story.
Let us help tell yours.

Contact KAA Design