Sanctuary is a private oasis nestled into a hillside beach community overlooking the Santa Monica Bay. This warm contemporary home strikes a balance between architectural sculpture and a nurturing cocoon where the seamless blend of indoor and outdoor spaces support a distinctive lifestyle. Set on a downward sloping lot from the street, the site opens up to views towards the Santa Monica Bay and southern coastline. The design separates the program into three distinct volumes with a two story ‘shaft’ that opens up the middle of the home for light, flow and view. This middle volume is transparent on both ends and sheltered by an undulating wood screen system that travels from outside to inside and back out again. The system filters light and has a lantern-like glow at night to welcome visitors.

The blue water and the green garden are the only things visible from this reading nook in a window box suspended over the pool. Beyond, a floating daybed, submerged stepping stones, and a wood garden bridge all enhance the experience of levitation.

Moments of levitation prompt a feeling of excitement and lightness: an upper terrace projects and hovers over the yard while an expansive daybed floats over the ground and above the pool.

Specimen trees, hand selected boulders, and crafted water elements emphasize the connection to nature while cantilevered terraces and custom designed outdoor furniture platforms further the outdoor lifestyle agenda.

Nature provides an inspirational palette of materials: the sculptural tree, the dark rock, and the patterned concrete wall provide a place for contemplation.

To offset the predominantly orthogonal architecture of this home, an undulating wood screen, visible behind the upper windows, was introduced. The curved form provides privacy from the street while generating dramatic shadows.

The simple material palette is composed of concrete, wood, steel and glass. Two story tall, 24” thick panel-formed concrete walls anchor each side of the main gallery. Large Silver Travertine stone slabs set the stage for the main level and Cedar siding is used both indoor and outdoor.

The second-floor bridge pierces the two-story entry foyer, showcasing the marriage of varied materials with complementary patterns and textures.

A two-story glass foyer leads to the entry courtyard beyond. The serpentine wood louver system above filters the sunlight and provides privacy.

Project Details

Project

Sanctuary

Location

Southern California

KAA Services

Architecture

Landscape Architecture

Interior Designer

Courtney Applebaum

Photography

Roger Davies

Contact Us

Lifestyle design starts with a story.
Let us help tell yours.

Contact KAA Design