This unconventional residence embraces a natural architectural balance of Southern Africa’s safari lodges and Southern California’s soft rustic modern to create timeless authentic architecture. The environment of this grounded home is exemplified by warm natural earthy materials, opening to a peaceful family retreat perched high above the Manhattan Beach coastal community. Built for a family of surfers, it was clear that this house, just a few block from the beach needed to support not only that surfer lifestyle, but that surfer life story: casual, open, and fun. The attitude and the materials chosen recall a South African palette, where the family has roots. Incorporating these textures and materials serve to make the home retreat-like, with gentle whimsical surprises.

 

Between tapered stone walls at the two-story entry, a custom South African wood screen enhances privacy and provides a glowing beacon at night.

The floor-to-ceiling windows are actually retractable doors that completely fold in on themselves to open up the space. And this is exactly how the family lives—not only opening those doors when guests come over, but keeping them open all day and night. The view of the ocean, down the adjacent walk street, gives them their own surf reports—updated moment-to-moment.

The entry foyer features a floating stair to the upper main living level and a bridge that connects the living areas to the master suite.

Coarse hand cut stone walls and wood stair treads are woven together with machined bronze handrails and structural steel.

 

 

No other house erases the line of inside and outside the way this house does. The entire upstairs living area feels like one large, continuous, luxurious modern camp. It’s a space where you could just as easily have an easy, semi-open-air Thanksgiving as you could a laid-back braai – and both have taken place under its eucalyptus ceiling.

 

Stone walls and reeded ceilings at this upper level bridge accent the light and airy interior.

Careful analysis of all site characteristics optimized sunlit open space and ocean views.

The unconventional top level, balances open living space with exterior amenities, including a pool and spa, and lawn and deck areas. The living, kitchen and dining areas are to the left, with the master suite on the far right.

A rooftop pool and spa terrace provides a child safe place to play.

Bed and bath function as one, emphasizing spaciousness, flow, and abundant views of the garden and ocean beyond.

The bedroom wing is clad with vertical wood siding and is capped with a floating roof.

Project Details

Project

Sandstreets

Location

Manhattan Beach, CA

Status

Complete

KAA Services

Architecture

Landscape Architecture

Lighting Designer

The Ruzika Company

Photography

Roger Davies

Contact Us

Lifestyle design starts with a story.
Let us help tell yours.

Contact KAA Design